0 11

Paralympische Spelen 2024

De Paralympische vlam is gedoofd en daarmee zijn de Spelen officieel beëindigd. Wekenlang was Parijs het epicentrum van de internationale topsport. Het begon met Olympische Spelen en afgelopen weken stonden in het teken van parasport. Met 27 gouden, 17 zilveren en 12 bronzen medailles keert TeamNL huiswaarts. Ook onze Limburgse toppers stonden meermaals op het podium. 

Medaillespiegel Team NL

0 9

Goud en zilver voor rolstoeltenniser Sam Schröder

Als 11-jarige jongen heeft Sam bij Adelante verschillende rolstoelsporten uitgeprobeerd. Al snel bleek zijn passie bij rolstoeltennis te liggen. Hier is het allemaal begonnen. We zijn ontzettend trots op zijn Paralympische prestaties!

Vanwege zijn bijzondere prestatie was Sam vrijdagavond samen met zijn dubbelpartner Niels Vinkte gast bij Studio Para Parijs, een dagelijks avondprogramma van de NOS met aandacht voor de Paralympische Spelen. Uitzending gemist? Bekijk hem dan hieronder terug.


Mitch maakt favorietenrol waar en wint dubbel goud.

Na het succes van Noah heeft nu ook Mitch zijn Paralympische medailles binnen. Tijdens de individuele tijdrit was hij woensdagmiddag meer dan twee minuten sneller dan de concurrentie. Een bijzondere prestatie die hem ogenschijnlijk nog meer vleugels gaf. Tijdens de wegwedstrijd van donderdag was hij namelijk duidelijk de sterkste van het veld. Met de Nederlandse vlag boven zijn hoofd reed Mitch de finish over. 

Noah wint brons op onderdeel verspringen

Een droomavond, zo beschreef Noah zijn Paralympische optreden van zaterdagavond na afloop. Hij steeg letterlijk en figuurlijk boven zichzelf uit met een sprong van iets meer dan zeven meter (7,01). Dat leverde hem niet alleen een persoonlijk record op, maar ook nog eens een geweldige bronzen medaille!

Vanwege zijn bijzondere prestatie was Noah zondagavond te gast bij Studio Para Parijs, een dagelijks avondprogramma van de NOS met aandacht voor de Paralympische Spelen. Uitzending gemist? Bekijk hem dan hieronder terug. 

Paralympische toppers Mitch en Noah jagen hun dromen na

Tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen wordt de Paralympische vlam ontstoken. Daarmee zal ook gelijk het innerlijke vuur van Para-sporters Mitch Valize en Noah Mbuyamba harder gaan branden. Samen met ruim 80 andere Nederlandse toppers beleven zij hun Olympische droom.

Sport heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van Mitch en Noah. De 29-jarige Mitch werd geboren met een minder ontwikkeld linkerbeen. Toch weerhield dat hem er niet van om te sporten. ‘’Sporten is erg belangrijk, zeker als je een beperking hebt of krijgt. Het verbetert je vermogen en spierkracht waardoor je sterker wordt en sneller herstelt’’, aldus Mitch. ‘’Ik heb vroeger veel verschillende sporten uitgeprobeerd. Pas op latere leeftijd, toen ik een jaar of 20 was, maakte ik via Adelante kennis met het handbiken. In eerste instantie had ik niet eens de ambitie om topsporter te worden, maar bij Adelante zagen ze mijn talent en hebben ze me gemotiveerd en geïnspireerd om me verder te ontwikkelen in de sport. Zonder hen was ik nooit zover gekomen.’’

In tegenstelling tot Mitch droomde de 25-jarige Noah vroeger wel al van een leven als topsporter. Een ernstig scooterongeluk maakte ruim zeven jaar geleden een einde aan zijn profvoetbalambities. Hij verloor weliswaar één been, maar zijn fanatisme en drang om het beste uit zichzelf te halen bleef. ‘’Een beperking kan je ineens overkomen, maar daarna heb je zelf de verantwoordelijkheid om er het beste van te maken’’, begint Noah zijn verhaal. ‘’Sport was voor mij een uitweg en zorgde voor afleiding tijdens het revalidatietraject. Ik gebruikte bij Adelante het zwembad en de fitnessruimte om mijn conditie op peil te houden en had al vrij snel een doel. Mijn revalidatie was pas voltooid als ik kon rennen met een blade. Mede dankzij de mogelijkheden binnen Adelante en de fijne begeleiding van mijn behandelteam lukte dit al na een half jaar. Inmiddels ben ik als Para-atleet actief als sprinter en op het onderdeel verspringen.’’

Nieuwe ervaring

Voor Mitch wordt het zijn tweede deelname aan de Spelen. Toch is er dit jaar één groot verschil: het publiek. ‘’In Tokio was er geen publiek vanwege de coronamaatregelen. Dat wordt voor mij een nieuwe ervaring. Mijn grootste concurrent is ook nog eens een Fransman. Als hij tijdens de race vlak achter me ligt, verwacht ik best wel wat boe-geroep‘’, zegt hij lachend. ‘’Ik weet zeker dat ik kippenvel ga krijgen en misschien wel een paar gelukstranen laat als ik over het parcours rijd.’’ Noah maakt in Parijs zijn debuut op de Paralympische Spelen. Toch heeft hij de zenuwen ruim een week van tevoren aardig onder controle. ‘’Ik laat het vooral gewoon op mij afkomen. Tijdens mijn eerste grotere toernooien sloot ik mezelf best wel af van alles en iedereen. Inmiddels heb ik ervaren dat het ook belangrijk is om afleiding te hebben en prikkels op te zoeken. Dat houd me namelijk ook weer scherp. Ik wil vooral genieten van het moment samen met het team. Iedereen is enthousiast en dat geeft mij ook extra motivatie.’’

Ambities

Voor wereldkampioen en regerend titelhouder Mitch is er maar een doel. ‘’Ik ga naar Parijs om twee keer goud te halen. In Tokio kwam ik eigenlijk pas net om de hoek kijken als sporter en won ik twee keer goud. Nu ben ik de te kloppen man. Gelukkig kan ik goed omgaan met die druk.’’ Ook Noah legt de lat hoog voor zichzelf. ‘’Ik weet dat ik zeven meter kan springen, maar dan moeten de omstandigheden wel gunstig zijn. Als ik voor mezelf alles eruit heb gehaald en goed spring, ben ik tevreden. Stiekem droom je natuurlijk wel van een medaille.’’

Beide heren zijn overigens vastbesloten om nog minimaal vier jaar door te gaan met topsport. Noah: ‘’De spelen in Los Angeles in 2028 wil ik zeker meemaken en daarna heb ik nog geen concreet doel. Ik denk erover na om de master bewegingswetenschappen te gaan volgen en daar in de toekomst meer mee te doen.’’ De sportieve ambities van Mitch reiken nog verder. ‘’Handbiken is een sport die je vrij lang kan beoefenen. Ik ben nu pas 29 dus mijn doel is om de Spelen in Los Angeles en Brisbane (2032) nog mee te maken. Daarnaast wil ik andere handbikers begeleiden en een bijdrage leveren om de sport nog meer te professionaliseren. Het is goed dat sport bij Adelante extra aandacht krijgt en het zou mooi zijn als we over een x aantal jaar nieuwe Nederlandse handbiketalenten hebben.’’

Noah en Mitch bij Adelante

High-performance partners

Drie jaar geleden tijdens de Paralympische Spelen in Tokio eindige Nederland op een historische vijfde plek in het medailleklassement. Een geweldige prestatie van de Paralympische toppers. Het geheim van het succes zit ook in de professionele begeleiding, onder andere van de zogenoemde high-performance partners. Zes revalidatieartsen, die allemaal hun eigen aandachtsgebied hebben. Onze revalidatiearts Anke Verlouw is een van hen en vertelt over de intensieve samenwerking tussen haar beroepsgroep en hoe topsporters en ‘reguliere’ revalidanten daarvan profiteren.

Revalidatiearts en high-performance partner Anke samen met Noah en Mitch
Revalidatiearts en high-performance partner Anke samen met Noah en Mitch

Mitch ontdekte handbiken bij Adelante

Sport is een belangrijk onderdeel binnen een revalidatieproces. In een artikel van de NOS legt Mitch uit hoe hij in aanraking is gekomen met handbiken en welke belangrijke rol wij als Adelante hierin hebben gespeeld. 

Laatste trainingskamp para-atleten

Over precies een week starten de Paralympische Spelen en dat betekent dat alle sporters de laatste voorbereidingen treffen. Afgelopen zondag is Noah samen met een deel para-atleten vertrokken richting Parijs. Hun laatste trainingskamp wordt afgewerkt in het Franse Liévin. ''De eerste indruk is positief. Het eten is lekker, iedereen heeft zijn eigen kamer en we hebben zelfs toppers gekregen van TeamNL. De faciliteiten zijn ook goed met een indoor- en outdoor baan, prima krachttrainingsmogelijkheden, een sauna en een ijsbad'', zo reageert Noah.

Komende dinsdag vertrekt het Paralympische gezelschap naar Parijs.